https://iyibeslen.net/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_04.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Bağışıklık ve Beslenme İlişkisinde 6 Sihirli Besin İçeriği!

bagisiklik_ve_beslenme_esra_dandin_blog

Bağışıklık ve Beslenme İlişkisi bağlamında, özellikle enfeksiyon hastalıklarını önlemekte, hastalığın seyrini hafifletmekte ve sonrasında toparlanmayı hızlandırmakta beslenmenin önemi büyüktür. Öncelikle hastalık sırasında artan enerji ihtiyacını karşılamak ve bağışıklık sistemi hücrelerini desteklemek için protein alımını uygun miktarda arttırmak gerekir.

Gelin bağışıklık ve beslenme ilişkisindeki önemli değişkenleri ve sihirli besinleri birlikte inceleyelim… 

Bu süreçlerdeki diğer yıldız besin öğeleri ise antioksidan özellikleriyle ön plana çıkan C, A, E VİTAMİNLERİ, ÇİNKO, SELENYUMDUR. Antioksidanlar hastalıklardan korunmayı sağlar. Vitamin ve mineralleri besinsel yollarla almak, aynı zamanda besinin sahip olduğu diğer besin öğelerinden de yararlanmayı sağlar.

  1. C VİTAMİNİNİN kaliteli besinsel kaynakları arasında nar, greyfurt, mandalina, portakal, kivi, biber, maydanoz, limon, roka yer alır.
  2. ÇİNKO kaynaklarının başlıcaları ise deniz ürünleri, soğan, sarımsak, et, tam tahıllar olarak sıralanabilir.
  3. SELENYUM kaynakları arasında hindi, mantar, fındık, ceviz, badem, susam, yumurta, ton balığı yer alır. 
  4. A VİTAMİNİ havuç, ciğer, domates, tatlı patates, mango, ıspanak, kayısı, şeftalide bol miktarda bulunur.
  5. E VİTAMİNİ badem, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeğinde bol miktarda bulunur.
  6. Bağışıklığı destekleyici yönüyle ön plana çıkan OMEGA 3, balık, ceviz, avokado, semizotunda bol miktarda bulunur.

Özellikle antibiyotik kullanımı sonrası yararlı bakterileri yeniden yerine koymak adına prebiyotik ve probiyotik desteklerden yararlanılabilir. (Lütfen bilinçsiz antibiyotik kullanımından uzak durunuz!)

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer antioksidan KUERSETİN ise turunçgiller, kırmızı meyveler ve soğan gibi besinlerde bulunur. Ayrıca hastalıktan korunma, hastalık, hastalık sonrası toparlanma süreçlerinde anti-inflamatuar & antioksidan etkilerinden dolayı zerdeçal, zencefil, kakule, ginseng, rooibos, ekinezya, keten tohumu, karanfil ve adaçayından da yararlanmak etkili olacaktır. 

Hastalık sürecinde ishal, kusma sebebiyle kaybedilen sıvının bol sıvı ve kontrollü elektrolit alımı yaparak telafi edilmesi vücuttaki yaşamsal faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için çok önemlidir. Ayrıca, gaz ve şişkinlik sorunlarından kaçınmak için kuru baklagil, lahana, brokoli gibi besinlerin tüketimi hastalık sürecinde azaltılabilir. Sindirimi uzun süren yağ içeriği yüksek besinlerden (kızartma vs.) bu süreçlerde uzak durulabilir. (Bahsedilen besin ve besin öğelerinin alımını sakıncalı kılan herhangi bir tıbbi durum söz konusu ise kişiler hekimlerine ve diyetisyenlerine birebir danışmalıdır).

Tüm bunların yanında sağlıklı yaşamın parçası olarak kaliteli uyku, günde ortalama 2-2,5 lt su tüketimi, hijyene özen gösterilmesi, tütün ürünleri kullanımından uzak durmak, düzenli fiziksel aktivite elbette olmazsa olmazlar arasındadır. Unutulmamalıdır ki, Dünya Sağlık Örgütü’nün de tanımındaki gibi sağlıklı olmak hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal yönden sağlıklı olmak demektir. Yani, bütünsel bakış açısı ve denge her şeydir. 

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmek için Sihirli Besinlerin Yanı Sıra Atılması Gereken Ek Adımlar
  1. UYKU: Uyku hormonu melatonin antioksidan özelliktedir ve kortizolü dengeler. 8 saat uyumanızı öneriyoruz. Bunu 23.00-07.00 arasına denk getirerek melatoninin biyolojik ritmi sebebiyle en yüksek olduğu zamanlarda ondan yararlanmış olursunuz. 
  2. STRES: Psikolojik stresin hormonal karşılığı olan kortizol bağışıklık hücrelerini olumsuz etkiler. Ve hastalığın seyrini ağırlaştırır.
  3. BESLENME: Halihazırda kronik hastalığı olanlar (DM, Obezite vb) enfeksiyonel hastalıkları daha şiddetli geçirirler. Tüm bunların temelindeki sorun olan inflamasyonu daha da arttıracak işlenmiş gıda, alkol, rafine şeker tüketimden uzak durun ve beslenmeye inflamasyonu baskılayacak şekilde antioksidan özellikteki besinler ekleyin. Bunlar zencefil, zerdeçal, soğan, sarımsak, kırmızı biber, kekik vb. besinler olabilir
  4. Aynı zamanda vücudu probiyotik ve prebiyotik açıdan beslemek de çok önemli
  5. Sıvı alımını arttırıp çay ve kahve miktarını abartmamak 2-3 fincanda bitirmiş olmak. Bunun yerine kuşburnu, yeşilçay beyaz çay ıhlamur 
  6. Organlara kan akışını desteklemek için kullandığınız herhangi bir ilaçla etkileşimi yoksa kırmızı pancar, roka, nar, turp, çörek otu, adaçayı
  7. Takviyeler C VİTAMİNİNİN kaliteli besinsel kaynakları arasında nar, greyfurt, mandalina, portakal, kivi, biber, maydanoz, limon, roka yer alır.
  8. ÇİNKO kaynaklarının başlıcaları ise deniz ürünleri, soğan, sarımsak, et, tam tahıllar olarak sıralanabilir.
  9. SELENYUM kaynakları arasında hindi, mantar, fındık, ceviz, badem, susam, yumurta, ton balığı yer alır.
  10. A VİTAMİNİ havuç, ciğer, domates, tatlı patates, mango, ıspanak, kayısı, şeftalide bol miktarda bulunur.

Unutmayın, bağışıklık ve beslenme ilişkisi bağlamında, özellikle enfeksiyon hastalıklarını önlemekte, hastalığın seyrini hafifletmekte ve sonrasında toparlanmayı hızlandırmakta beslenmenin önemi büyüktür. Eğer siz veya bir yakınınız bağışıklık problemleri yaşıyorsa, profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenme protokolleri ile bağışıklığınızı toparlamak için hemen görüşelim!